Su İzolasyon ve Yalıtım Malzemeleri
Su izolasyon ve yalıtım malzemeleri isimlerinden de anlaşıldığı üzere su izolasyonu ve yalıtım amacıyla kullanılan malzemeler bütünüdür. Binalara yapılan su yalıtımı, oldukça avantajlı bir işlemdir. Toprak ile temas eden duvarlar, zemine oturan döşemeler veya temeller, suyun yapı dışında birikebileceği veya suyun basabileceği seviye altında bulunan dış duvarlar gibi farklı alanlara uygulanır. Uygulanması ile birlikte yapıların daha güvenli bir kullanım sunmasını sağlar. Bununla birlikte uygulama esnasında kullanılması gereken bazı ekipmanlar bulunur. Bunlar su izolasyon ve yalıtım malzemeleri olarak adlandırılır.
Su Yalıtımı Nedir?
Yağış suyuna, zeminin neden olduğu neme veya diğer su kaynaklarına karşı yapılan izolasyon çalışmaları bütününe su izolasyonu ve yalıtımı adı verilir. Bu çalışmalar sayesinde binalar su geçirmez hale gelir, yapı suya karşı mukavemete sahip olur ve su sebebiyle meydana gelebilecek olumsuz etkiler ortadan kaldırılır. Yapılar için önemli bir çalışma olarak değerlendirilen su yalıtımı suyun yüzeylerden geçişini engeller. Bu amaçla temellerin, duvarların, çatıların ve diğer yapı malzemelerinin yüzeyleri üzerinde geçirmez bir set oluşturur. Su yalıtımı sayesinde bina yüzeyleri suya daha dayanıklı hale gelirken, güçlenmeleri ve daha kuvvetli hale gelmeleri sağlanır.
Su İzolasyon ve Yalıtım Malzemeleri Çeşitleri
Su izolasyon ve yalıtım malzemeleri kullanımı isimlerinden de anlaşılacağı üzere binalar için gerekli olan ve kullanılmalarıyla birlikte çok sayıda avantaj sunan malzemelerdir. Bu doğrultuda her binanın istek ve ihtiyacı birbirinden farklı olabileceği gibi bu durum kullanılması gereken malzemelerin de değişkenlik göstermesini sağlar. Gelişen teknolojiye bağlı olarak su izolasyon ve yalıtım malzemeleri de uzun bir listeye ulaşmış, bu durum istek ve ihtiyaçlar için uygun bir seçim yapmayı kolaylaştırmıştır.
Su İzolasyon ve Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?
En çok kullanılan su izolasyonu yalıtım malzemeleri arasında;
- Çimento esaslı su yalıtım malzemeleri: Çimento esaslı yalıtım malzemeleri en sorunsuz yalıtım yöntemi olarak değerlendirilen, bununla birlikte ulaşılması en kolay yöntem olması sebebiyle tercih edilen seçenektir. Banyo ve tuvalet gibi alanlarda bu yöntem tercih edilir. Güçlü yapışma direncine sahiptir. Beton ve duvar yüzeylerinde etkili sonuçlar meydana getirir. Islak hacimler, su depoları, istinat duvarları, yüzme havuzları, metro istasyonları, tüneller ve asansörler kullanım alanları arasındadır.
- Bitümlü kaplama su yalıtım malzemeleri: Bitümlü su izolasyon ve yalıtım malzemeleri kullanım alanları arasında beton temeller gibi güçlü yüzeyler bulunur. Esnek koruyucu kaplama amacıyla da kullanılan ve tek ya da iki bileşeni olarak bulunan bu malzemeler, şapın altında kalan bölgelerde kullanılır.
- Poliüretan esaslı su yalıtım malzemeleri: Beton yüzeye fırça rulo aracılığıyla uygulanan ya da püskürtme ile uygulama yapılan poliüretan esaslı su yalıtım malzemeleri etkili sonuçlar verir. Binalara dış taraftan gerçekleşecek temel yalıtımlarda, otopark, bahçe ve teras yalıtımlarında tercih edilir. UV ışınlarına karşı dayanıklıdır, bununla birlikte tercih edildiği takdirde dayanıksız seçenekleri de bulunur. Yüzeye astar uygulanmadan kullanılmaması gereken poliüretan esaslı su yalıtım malzemeleri, dayanıklı bir kullanım sunar.
- Akrilik esaslı su yalıtım malzemeleri: Akrilik esaslı su yalıtım malzemeleri homojen bir karışım ile üretilirler. Beton yüzeye rulo fırça ile uygulanabilirler. talebe göre püskürtme ile de uygulamaları mümkündür. Astar katmanı atıldıktan sonra uygulanabilen akrilik esaslı malzemeler, elastikiyete sahip oldukları için avantajlı bir kullanım sunarlar. Temel altı yapılar, çatı ve teraslar, köprü güverteleri, bodrumlar ve ıslak hacimler akrilik esaslı su yıldızın malzemelerini kullanılabileceği alanlar arasında bulunur.
Su izolasyon ve yalıtım malzemeleri özellikleri malzemelere göre değişkenlik gösterir. Farklı çeşitleri arasından istek ve ihtiyaca uygun bir seçim yapmak mümkündür.